Psík v kamióne

Určite ste si ich všimli. Psíky v kamióne nie sú ničím výnimočným. Strážia si svoje teritórium na kolesách, zatiaľ čo je ich pán/panička preč. Nie vždy ich tam človek čaká a občas sa zľakne, ak na neho vyskočí spoza okna ťahača štekajúci psík. 

Aj napriek snahe venovať sa psíkovi čo najlepšie a najkvalitnejšie, mnohých kolegov to nepresvedčí a budú vám tvrdiť opak, že psík do kabíny a na cesty nepatrí. Čo je však na zhodnotení každého budúceho majiteľa, keďže len vy viete, koľko času ste mu schopný poskytnúť a či to vôbec celé zvládnete. 

S myšlienkou zaobstarať si psíka sme sa pohrávali už od začiatku nášho spoločného jazdenia. Po tom, čo nám takmer niekoľkokrát skoro vykradli kabínu a asi miliónkrát prerezali plachtu, padlo definitívne rozhodnutie. Zaobstaráme si psíka. 

Lucky na gondole v Benátkach

Tak sme si ho našli. Maličké šteniatko ratlíka nás začalo sprevádzať na cestách od samého začiatku. Prešli sme si všeličím. Najväčšia výzva bola naučiť ho cikať a kakať vonku, nie v kabíne. Trvalo mu to niekoľko mesiacov, aj keď štandardne by to malo byť omnoho menej. Prežili sme to a Lucky si napokon na kabínu zvykol. Spoločne sme sa vydali na rôzne potulky počas víkendov strávených v práci a navštívili sme miesta ako Benátky, MníchovVitoriu-Gasteiz a mnoho ďalších. 

V našej bývalej firme mali psíkov niekoľkí vodiči, nebol to problém. I keď zas na druhej strane, iná skupina vodičov tvrdila, že mať psíka v kamióne je poriadny humus, lebo pes všetko zašpiní. S čím my, prirodzene, nesúhlasíme, keďže psie labky sú občas čistejšie ako charakter niektorých ľudí. Takže táto námietka sa s prehľadom zamieta. To, aký poriadok budete mať v kabíne, závisí len a len od vás a ako si to vy zariadite. Psík bude mať na tom iba malý podiel ako rozsypané granule, hračky a pár chlpov kade-tade.  

Vzhľadom na to, že nie sme jediní vodiči jazdiaci so psíkom, som sa rozhodla, že nájdem ďalších a položím im niekoľko otázok. Vytvorila som krátky dotazník, ktorý mi vyplnilo 61 respondentov, vodičov/ky, ktorí majú so sebou psíka. Takto sa na túto tému môžeme pozrieť o niečo lepšie. 

Ak sa neviete rozhodnúť, prípadne máte nejaké otázky, tento článok je presne pre vás. Pevne verím, že v ňom nájdete všetko potrebné. 

Dotazník bol plne anonymný, nepýtala som sa na vek, pohlavie a iné údaje o respondentoch. Práve naopak, prioritou boli psíky. 

Ako dlho vodiči jazdia so psíkom? 

49 % vodičov jazdí so psíkom viac ako tri roky, 30 % 1 až 3 roky a 21 % menej než jeden rok. To, že takmer polovica vodičov jazdí so psíkom viac ako 3 roky, ma veľmi potešilo, pevne verím, že sa ich skúsenosti odzrkadlia aj v nasledujúcich otázkach. 

Čo viedlo k rozhodnutiu zobrať si psíka na cesty našich respondentov? Prečo sa rozhodli, že budú jazdiť so psíkom? 

Jedným z najčastejších dôvodov k zaobstaraniu si psíka na cesty je samota. Vodiči trávia na cestách nekonečné dlhé dni, týždne, či mesiace a takto im ten čas zbehne o niečo rýchlejšie

Psík vodičom robí na cestách spoločnosť, prináša radosť a pomáha lepšie znášať stres. Prítomnosť psa v kabíne znamená aj pocit bezpečia, keďže psy si svoje teritórium nonstop strážia a v prípade nebezpečenstva nás vedia dopredu varovať. 

Mať psíka na ceste nás motivuje viac sa hýbať, tráviť voľný čas zmysluplnejšie. Množstvo majiteľov sa psíkom venuje o niečo dôkladnejšie a nezabúda ani na výcvik. 

Štvornohý priateľ sa však na cesty k vodičovi vie dostať aj z iných dôvodov. Napríklad aj kvôli tomu, že inak by musel byť doma sám alebo s cudzím človekom, keďže psík bol súčasťou rodiny ešte skôr, než začali vodiči jazdiť. Tým, že je na cestách so svojím majiteľom, neukracujú sa o dni strávené spolu. Niektorí vodiči sa k psíkovi dostali náhodou, keď ho našli pri ceste a nakoniec si ho zobrali so sebou.  

Ako sa na rozhodnutie (zaobstarať si psíka) vodiči pozerajú s odstupom času? 

95 % vodičov toto rozhodnutie neľutuje, sú s ním spokojní. Zatiaľ čo 5 % z nich by toto rozhodnutie neopakovalo, pretože ho nepovažujú za správne

Aký má názor na psíkov v kabíne zamestnávateľ? 

65 % vodičov uviedlo, že vedenie ich firmy má k psíkom pozitívny prístup a nepovažujú to za problém.  32 % vodičov uviedlo, že vedenie ich firmy má k psíkom neutrálny prístup a o psíkoch vedia, ale nijako hlbšie to neriešiaIba 3 % vodičov uviedlo, že vedenie ich firmy má k psíkom negatívny prístup a na firme by ich nemali mať, prípadne je to zakázané.  

S akými negatívnymi skúsenosťami sa vodiči najčastejšie stretávajú? 

Viac ako polovica vodičov mala problém na firme, kde nakladali alebo vykladali a psíka tam nechceli pustiť.  Niektorí taktiež uviedli, že mali problém s kolegami, ktorí sa voči psíkovi negatívne ohradili.  Najmenej vodičov (cca 3 % z nich) malo problém pri rutinnej policajnej kontrole, kedy mali so psom problém policajti. S problémami sa vodiči stretli aj na ceste do Anglicka, kde pre vstup so psíkom platia veľmi prísne pravidlá a nariadenia. Ak psíkovi niečo v Petpasse chýba, do krajiny ho nepustia. Jedna tretina vodičov nezažila nič z uvedeného. Čiže zatiaľ bez vážnych problémov.  

Psík pred vycestovaním do zahraničia musí mať povinné očkovania, petpass, čip a pod. Dbajú na kontroly a včasné preočkovania vodiči? 

93 % vodičov tvrdí, že si na to dáva pozor a dôkladne o to dbá. Iba 7 % vodičov občas zabudne a musí preočkovať po termíne.  

Tu si dovolím dodať, že to vôbec nie je až tak zlé nedodržať termín očkovania, keďže pes pred samotným očkovaním musí byť zdravý. Aj nám sa stalo, že sme to kvôli oslabenej imunite psíka a prebiehajúcemu ochoreniu museli na mesiac odložiť. Dátumy platnosti očkovania sú dôležité, ak psík cestuje do krajín, kde sa na to prísne dbá (napr. Anglicko). Nič hrozné sa nestane, ak sa to “nestihne”. Každopádne, odporúčame sa riadiť pokynmi veterinára a nariadeniami danej krajiny. Radšej si všetko dopredu zistite, ako by ste mali prísť do zbytočných problémov. 

Nočnou morou každého milujúceho majiteľa psíka je náhle ochorenie či úraz psíka, ktorý si vyžaduje neodkladnú veterinárnu starostlivosť.  

Stalo sa už vodičom, že sa na cestách psíkovi náhle zhoršil zdravotný stav do takej miery, že museli vyhľadať veterinára? 

Vo väčšine prípadov sa takéto náhle stavy prihodili v domovskej krajine, alebo vodiči so psíkom stihli do danej krajiny docestovať a veterinára vyhľadali tam. V takýchto prípadoch najčastejšie išlo o alergickú reakciu na vec, s ktorou prišiel psík do styku alebo napr. po uštipnutí hmyzom. Prípadne sa zdravotné problémy zhoršili počas víkendu stráveného doma, bohužiaľ veterinára museli vyhľadať vodiči aj nasledujúci víkend v zahraničí, keďže sa stav psíka zhoršil. V našom prípade sme sa s takýmto niečím nestretli. Ak náš Lucky ochorel, bolo to počas voľna doma, alebo to prepuklo, keď sme prišli domov. Tým, že sme doma každý týždeň, sme si to vedeli zariadiť a navštíviť veterinára. 

Myslia si vodiči, že so psíkom na cestách ide práca lepšie? Lepšie sa vedia popasovať s rôznymi problémami, prípadne ľahšie prídu na iné myšlienky? Má psík na psychiku vodiča/ky pozitívny vplyv? 

S týmto výrokom súhlasí 99% vodičov. Iba jeden vodič zvolil druhú možnosť a s týmto presvedčením o pozitívnom prínose psíka nesúhlasí. 

Lucky ako šteniatko

Podľa švédskej štúdie majitelia psov vykazujú lepšie reakcie na stres, zmierňujú sociálnu izoláciu a depresiu. Najväčší a pozitívny vplyv prítomnosti psa v domácnosti sa vyskytoval u ľudí, ktorí žili osamote. Ako hovorí samotný autor štúdie: „zdá sa, že pes môže byť náhradou za život s inými ľuďmi… Psy vás povzbudzujú k chodeniu, poskytujú sociálnu podporu a menia život. Ak máte psa, komunikujete viac s inými ľuďmi. Ak ochoriete a idete do nemocnice, vzniká obrovská motivácia pokúsiť sa vrátiť domov“. 

Jedno je však isté, nie každý človek si psa obľúbi natoľko, aby mu vedel lásku opätovať naspäť.  

Myslia si vodiči, že s prítomnosťou psíka v kabíne sa hýbu viac? Je psík motivácia tráviť viac času mimo kabíny a viac sa hýbať? 

Opäť ten istý výsledok – 99 % vodičov súhlasilo, jeden nie.  

Ako je to s hygienou psíka a kabíny? 

Viac ako polovica vodičov upratuje kabínu častejšieTakmer polovica vodičov utiera nasucho labky psíkovi po každom venčení. Alebo vodiči umývajú psíkom labky vodou, následne ich vysušia a použijú špeciálne pomôcky, či zariadenia na starostlivosť o kabínu (napr. ručný vysávač, guma na podlahe, poťahy a pod.). 

Čo zaujímavé či vtipné sa stalo vodičom na cestách? S týmito zážitkami sa s nami vodiči podelili: 

Áno, zažili sme niekoľko príhod, ale jedna je pre nás obzvlášť komická. Keď som mala svoju prvú jazdu na kamióne s mojím manželom, tak sme šli z Nemecka do Dánska. Keď sme prišli do Dánska, tak sme si obaja vydýchli, že všetko prebehlo v poriadku a nič sa počas cesty nestalo. Lenže po príjazde na Dachser v Dánsku sme zacúvali k rampe a šli sme zložiť debny. Bohužiaľ sme urobili jednu chybu. Nechali sme naštartované auto a samozrejme kľúče v zapaľovaní, zabuchli sme dvere a šli sme von. Naše holky (psy) zostali v kamióne a keďže nás vyzerali z okna a liezli na dvere, tak sa v kamióne vymkli. Asi hodinu sme lietali okolo auta a kričali na ne, aby znovu vyliezli na dvere a odomkli. Po hodine sa to podarilo a my sme si vydýchli, že sme nemuseli volať servis. Mali sme Volvo, tam to ide veľmi ľahko. Od tej doby si nechávame pootvorené dvere, aby sa to už neopakovalo. 

V noci, keď som sa s kolegom menila v Nemecku, kde je problém sa vôbec dostať na parkovisko, tiež sa tam menili aj iní vodiči. Ďalší šofér chcel zaparkovať. Nemal už však voľné miesto, tak chcel ísť preč. Nemohol však odísť, pretože musel čakať, kým sa vodiči v kamióne vymenia. Začal nadávať a byť agresívny. Môj kolega práve venčil moju čivavku a tá, keď začula krik, začala štekať. Nervózny vodič, asi tak 150 kilový chlap, nevedel, aký veľký pes mu v tej tme šteká za zadkom, tak utekal rýchlo naspäť do auta. 

Photo by Laura Stanley on Pexels.com

Vo Francúzsku nás zastavili policajti a, samozrejme, kontrola kariet vodiča. Keď zbadal policajt, že tam máme yorkshira, zobral si ho pod bundu, bola zima, a po francúzsky mu niečo rozprával. Nakoniec karty nechal tak, pohral sa so psíkom, zaželal šťastnú cestu a pustil nás. Musím povedať, že aj v Nemecku sme zažili takých milých policajtov. 

V Bruseli som zastavila na semafore, kde zvyknú chodiť bezdomovci a pýtať peniaze. Ja som si jedného nevšimla, že mi prišiel ku dverám. Bekky (staford) ho zbadala, tak vyštartovala, lebo je naučená nepustiť nikoho k autu bez povelu, takže si viete predstaviť, ako utekal. Asi mal aj v gatiach. 

V jednej nemenovanej automobilke v Nemecku mi fenku zosnímala kamera pri rampe. Vrátnik ma s ňou nechcel pustiť do areálu, že by z toho mal problémy. Tak som mu ju na vôdzke priviedla do jeho kancelárie, kde mu robila pol hodiny spoločnosť. 

Môj psík mi zachránil veľmi veľa pokút. Sú policajti, ktorí sa budú hrať so psíkom, vtedy viem, že dostanem minimálnu pokutu alebo žiadnu. A potom sú tu takí, ktorí psa nechcú ani vidieť a už vypisujú bločky. 

Policajti mali veľmi pozitívny prístup a viacero z kontrol dopadlo hrou policajtov so psom. Stalo sa aj, že nám ohlásila i fajkovanie (porezanie plachty na návese), či odradila opitých dotieravcov na parkovisku, keď mňa-ženu obťažovali. 

Je toho veľa, ale naj asi ten, keď som si s Blondínkou hádzal loptičku a ona s ňou vbehla medzi stojany na tankovanie. Hodila medzi ne uprostred bobek, vzala si späť loptičku a utekala ku mne. 

Zastavili ma v Nemecku. Dvakrát ten istý policajt. Pri druhej kontrole spoznal Ruby a pustil ma ďalej bez kontroly. 

V Nemecku kontrola BAG mi dali kázanie, aby som v kabíne nefajčil, keď mám psa. 

Raz nám ho chceli ukradnúť a vtedy v Taliansku nám ho skoro pohrýzol pes, ale všetko dobre dopadlo. 

Nemali sme očkovanie na besnotu pri vstupe do Anglicka loďou, tak nám dali adresy hotela, a 14h plavba do Švédska bola super. Psík bol s nami v kajute a na palube bol piesok pre psíkov. 


Ak sa rozhodujete pre psíka na cesty, vedzte, že to je naozaj jedno z dôležitých rozhodnutí. Psík si vyžaduje vašu pozornosť a starostlivosť. Čo môže byť problém, najmä ak nemáte dostatok času a nedokážete to efektívne skĺbiť. Takto bude trpieť psík aj vy.  

Jeden z našich respondentov sa podelil o svoju negatívnu skúsenosť so psíkom. 

„Pes v kabíne je veľká zodpovednosť a hlavný dôvod, prečo sa kamionisti po čase psov zbavujú je, že kamioňak ma na všetku svoju činnosť 9h počas tzv. skrátenej prestávky, kedy sa musí najesť, umyť, urobiť všetky osobné a hygienické veci a na spánok často zostava menej ako 6 hodín. No a vtom, keď po troch hodinách vás zobudí pes, že potrebuje vyvenčiť, tak už málokto má chuť toho psa viacej so sebou voziť.“ 

Photo by Charles Roth on Pexels.com

Tu by sme radi podotkli, že toto je dosť individuálne a naozaj závisí len a len od vás, či si to viete kvalitne zorganizovať a naučiť psíka. 

My s Peťom ako dvojposádka pravidelne robíme 9 hod., niekoľkokrát v týždni (podľa prepravy a vyťaženia) v rôznych časových intervaloch počas dňa. Vieme si to zariadiť tak, že keď zastavíme, vyvenčíme Luckyho a ten skôr ako po 9 hodinách sa pýtať nebude. Výnimkou je urgentný problém s trávením (napr. hnačka), ktorá sa objaví zriedka. Samozrejme, na začiatku, keď sa učil cikať, to neplatilo. Mali sme náročné obdobie, vyplatilo sa byť trpezlivý.  

Prežili sme spolu v dvoch rôznych firmách, kde bol systém prepráv odlišný a stále sme sa vedeli nejako zorganizovať. Vzhľadom na fakt, že z celého prieskumu len malé percento vodičov ľutuje mať psíka v aute, by sme radi zdôraznili, že to má viac pozitív ako negatív. No je naozaj dobré si tento krok dôkladne premyslieť. Znova to zopakujeme: pes je živá bytosť. 

Čo musí mať psík pri cestovaní po Európe? 

Pravidlá EÚ uľahčujú cestovanie do inej krajiny EÚ (v tomto prípade do 27 krajín EÚ + Nórska) so psom, s mačkou alebo fretkou. Tieto pravidlá sa vzťahujú aj na cestovanie do EÚ z krajiny alebo územia mimo EÚ. 

Až na niekoľko výnimiek môže váš domáci miláčik s vami cestovať do inej krajiny EÚ , ak: 

  • je označený mikročipom 
  • je zaočkovaný proti besnote 
  • má ošetrenie proti pásomnici Echinococcus: nepovinné pre psy v niektorých krajinách. Najdôležitejšie pre Anglicko 24 – 120 hodín (5 dní) pred vstupom do krajiny. 
  • má platný európsky pas pre spoločenské zvieratá (vystaví veterinár) 

Pozor pri prvom očkovaní (šteniatko) medzi očkovaním a cestovaním musí uplynúť aspoň 21 dní (výnimku predstavuje očkovanie posilňovacou dávkou – preočkovanie). 

Podrobnejšie informácie nájdete na tejto stránke, tu alebo u vášho veterinára.

Naše tipy na záver: 

  • pred vstupom do veľkých firiem odporúčame psíka schovať, je viac ako pravdepodobné, že bude mať zákaz (napr. VW Bratislava, PSA v Trnave pod.) 
  • vždy pred cestou sa uistite, že máte so sebou petpass a platné očkovania 
  • odporúčame si zaobstarať kvalitný ručný vysávač, fúkanie zo vzduchovej pištole bordel zanesie viac do útrob kabíny (vlastná skúsenosť) 
  • dajte si pozor pri ceste do Anglicka a sledujte túto stránku, kde sa dozviete všetko potrebné (pozn. na vlak do Anglicka pes nesmie, čo som sa dozvedela od kolegov, my do Anglicka chodíme bez psíka) 
  • ak máte otázky, alebo sa chcete spoznať s ďalšími vodičmi jazdiacimi na kamióne so psíkmi, odporúčam túto facebookovú skupinu 
  • ak jazdíte pravidelne rovnaké trasy, odporúčam si všímať veterinárne kliniky a prístup s kamiónom, keby náhodou, určite to nebude na škodu  
  • pri nástupe do nového zamestnania odporúčame si overiť, či je v poriadku mať so sebou psíka, väčšina firiem by s tým nemala mať problém a je lepšie si to dopredu overiť a nezatajovať to 

Na záver by som vám predstavila niekoľko psíkov, ktorých môžete stretnúť na cestách aj vy. 

Majka nám poslala fotografie svojho psíka, ktorého predstavila takto. Volám sa Piko som yorkshir nezbedník. Od 6 týždňov jazdím v kamióne so svojimi paničkami. Už od malička som mal nejako blízko k volantu (viď fotografie). Všetko som musel preskúmať a pochodiť.  V kamióne som viac ako doma. Preto vždy, keď panička vytiahne cestovnú tašku, aby zbalila oblečenie na cesty, vždy sa pribalím aj ja sám, aby ma náhodou nezabudli doma. Veľmi rád sa vozím a spoznávam svet. Zažil som veľa skvelých zážitkov a samozrejme niekedy som svoju paničku dokázal aj vytočiť. Aj keď prídem domov, moje srdce zostáva v kamióne, kde som vyrastal celých krásnych 11 rokov. Samozrejme, stále som na cestách a do dôchodku sa ešte nechystám.

Zuzka jazdí vo dvojici so stafordkou Bekky, ktorá ju takto nerozlučne sprevádza na cestách. V apríli bude mať jeden rok. Predtým jazdila spolu s manželom a čivavkou menom Max, no ten dal často o sebe vedieť v tú najnevhodnejšiu chvíľu, najmä na firmách, kde psíky nesmú, a neraz vyštartoval po SBS-károvi. Max je teraz doma a robí spoločnosť synovi. Bekky motivuje Zuzku chodiť častejšie na prechádzky, napríklad nedávno v Belgicku (viď. Foto). Bekky je veľká ochrankyňa Zuzky. Neraz po niekom vyštartuje, ak sa jej nepozdáva. A nie len pred neznámymi ľuďmi, ale aj pred kolegami, ak sú veľmi múdri a majú hlúpe poznámky. Bekky ich vie rýchlo uzemniť.  

Lucku na cestách sprevádza americký stafordširský teriér Chelsea. Vo dvojici spolu jazdia po celej Európe. Chelsea je už od malička divoch, ale strašne veľmi rada spí. Keď ju dám do kabíny kamióna, vlezie na panel a čaká, až jej nasadím bezpečnostne popruhy. Keď ich zapnem, dostane povel a automaticky skočí na posteľ. Až keď vidí, že je zacvaknutá do pásu, ľahne si a po celý čas, ktorý ideme, spí. K ľudom je veľmi milá a má radosť z nových tvári. Ale pokiaľ zistí, že je zamknuté auto, tak ktokoľvek cudzí ide okolo auta, ihneď zistí, že do auta a k autu sa nemá približovať. Okamžite stráži. Už ma neraz upozornila na to, že sa mi niekto dobýja do nádrže ťahača.  

Hanku na cestách sprevádza fenka Mia, je to rozkošná čivavka. V júli bude mať 2 roky. S Hankou jazdí od malička, od 2 mesiacov, keď už mohla odísť od mamičky. Miluje sneh, more a plyšáky. Chodia spolu športovať a na výlety. Proste všade, kam ide Hanka, ide aj Mia. Začiatok ich spoločnej cesty bol však veľmi náročný. Mia neposlúchala na Hankine povely, nechcela sa ich učiť, na plienku moc nechodila, ale postupom času sa všetko zlepšovalo a vydržala bez wc celú noc bez plienky. Mia je všežravec. Papá ovocie i zeleninu, a čo jej Hanka nezakazuje, to zje. Vo fabrikách problém s tým, že Mia je v aute, ešte nemali. Keď si Hanka nie je istá, má malú debničku, kde Miu schová a ona v nej pokojne spinká. Inak stále počas cesty spí, koľkokrát ani o nej nevie, že ju má. 

Peťo jazdí na dodávke so svojím psíkom Sannym, ktorý bude mať v marci dva roky. Sanny je kríženec jacka rusella, bohužiaľ otec je neznámy. Spoločný čas trávia najmä cestovaním do Nemecka už nejaký ten rok. Vo firmách nemali nikdy žiaden problém. Práve naopak, Sanny je tam vždy za najväčšiu hviezdu. Všetci si ho chcú hneď pohladiť a pomaznať sa s ním. Je to priateľský a poslušný psík. I keď niekedy sa ťažšie ovláda, najmä ak niečo zbadá v diaľke na poli, počas prechádzky s Peťom. Rád cestuje a počas cesty najčastejšie spí. 

Evka jazdila so psíkmi už odjakživa. Momentálne jej na cestách robí spoločnosť Roky, americký stafordšírský teriér. Jazdia spolu niekoľko mesiacov, keďže Roky je ešte len šteniatko. S priateľom sú veľkí milovníci psíkov. Spolu ich majú troch. Evkin priateľ jazdí s jack russel teriérom menom Jack a Kimi je plemeno cavalier. Jack a Kimi sú na cestách nerozlučná dvojica a zároveň veľkí ochrancovia, ktorí neraz vyhnali nepozvaných hostí preč. Keďže obaja jazdia vlastným kamiónom, občas sa na cestách stretnú a celá svorka je opäť pokope, ako môžete vidieť na fotografiách, s ktorými sa s nami Evka podelila. Nie sú to len spoločníci, ktorí im vedia zdvihnúť náladu, pretože sú veľmi vnímaví, ale zároveň sú aj ich “security”, pretože strážia nielen ich, ale aj kabínu, aby im tam nikto nechodil. Ak niekto vraví, že v aute, pri takom psíkovi ako je Roky, musí byť neporiadok, vôbec to tak nie je. Evka dodáva, že stačí iba častejšie poupratovať. Vždy je to výhodnejšie takto, akoby mala byť v aute zavretá sama, tak môže pauzy využiť na prechádzku s jej najlepším štvornohým priateľom.  

Pevne verím, že ste sa z článku dozvedeli všetko podstatné. V prípade otázok nás neváhajte kontaktovať, alebo sa spýtajte v tejto facebookovej skupine

Na záver sa s vami rozlúčim týmto citátom: 

Psovi sú nanič autá, veľké domy či značkové šaty. Symboly postavenia preňho nič neznamenajú. Stačí mu papek. Pes neposudzuje iných podľa farby pleti či triednej príslušnosti, ale podľa toho akí sú vnútri. Psovi je jedno, či ste bohatí alebo chudobní, vzdelaní alebo nevzdelaní, múdri alebo hlúpi. Dajte mu svoje srdce a on vám dá svoje. 

Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí sa zapojili do prieskumu a pomohli mi so zdieľaním ich skúseností so psíkom v kabíne v podobe fotografií a príbehov.

Zdroje: 

Švédska štúdia: https://www.cnet.com/news/dog-owners-may-live-longer-swedish-study-scientific-reports/ 

Cestovanie so zvieratami: https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/animal-plant/index_sk.htm

Nezabudnite nás sledovať na sociálnych sieťach a dozviete sa viac o nás a našej práci. 🙂

Ak sa vám tento článok páčil a máte tip na ďalší, napíšte nám na facebook, instagram alebo email peteranataly@gmail.com .

@nutaly

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.